برگی از عبرت های تاریخ(نشریه408)
چشمتان را بر جلوه های مادی ببندید
روزی رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) با اصحاب خود، از راهی میگذشتند، در مسیر آن حضرت، گله ی بزرگی از شترها ی «عشار» (که شترهای ده ماهه آبستن است و از نفیسترین اموال عرب به شمار میرفت) وجود داشت.رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) وقتی به آنها رسیدند، چشم بر هم نهاده و صورت از آنها برگرداندند و از نگاه کردن به آنها خودداری فرمود آن گونه که یک انسان متقی، از نگاه کردن به زن نامحرم می پرهیزد و چشم برهم مینهد.
یکی از همراهان عرض کرد: یا رسول الله، اینها شترهای عشار هستند و تماشایی اند. چرا اعراض فرمودید و به آنها نگاه نمیکنید ؟
رسول خدا(ص) در پاسخ فرمود:«قد نهانی الله عن ذلک»خدا من را از این نگاه کردن نهی فرموده است.
آنگاه این آیه را تلاوت کرد: وَلَا تَمُدَّنَّ عَیْنَیْکَ إِلَی مَا مَتَّعْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِّنْهُمْ زَهْرَه الْحَیَاه الدُّنیا...(طه 131)
هرگز چشم خود را به نعمتهای مادی که به گروههایی دادهایم میفکن.«اینها گلهای ناپایدار زندگی دنیا هستند و قابل آن نیستند که در نظر انسان خدابین بزرگ و با ارزش جلوه کنند و دیده و دل از او ببرند»...
در اینجا پیشوا و رهبر عظیم الشان امت اسلام با این عمل هشدار داده اند که ای مسلمانان، مواظب باشید نگاه کردن به زیباییهای دنیا، خواه نا خواه دل را دگرگون میکند و در وادی بی پایان هوسها به تکاپو در میآورد و از خدا و آخرت غافل میسازد.
در همین زمینه، روایتی نیز از حضرت عیسی علیه السلام نقل شده است که فرمود: لاتنظروا الی اموال اهل الدنیا فانّ بریق اموالهم یذهب بنور ایمانکم... به اموال دنیا نگاه نکنید که درخشش آنها نور ایمان را میبرد.
در حال حاضر نیز، یکی از مهم ترین عواملی که جامعه ی اسلامی را در مخاطره ی مشکلات اقتصادی قرار داده است، ولع و حرص برخی اقشار برای به دست آوردن موقعیت، خانه و اتومبیل و وسایل زندگی مرفه تر است و همین حرص و ولع که تا حد زیادی از مشاهده و پیگیری جذابیت های مادی ناشی شده است، آنان را از انفاق و کمک به محرومان و صرف مال در امور خداپسندانه باز داشته است.
البته، نکته ی مهمی که در اینجا وجود دارد آن است که وظیفه ی حکومت ها و مسئولان اسلامی نیز ایجاب می کند که از جولان اشرافیت و دامن زدن به زرق و برق های مادی و فخرفروشی ثروتمندان در میان مردم جلوگیری کنند و اجازه ندهند با ایجاد جذابیت های کاذب مادی، حواس جامعه ازاولویت های اصلی که مشارکت در رفع محرومیت ها و امور خیر و عام المنفعه است، پرت شود.